201303.26
Off
0

PRIJEPIS PLOVILA POD HRVATSKU ZASTAVU BRODA

Nakon pristupa Hrvatske Europskoj uniji, EU rezidenti vlasnici plovila registriranih u EU koja se nalaze u privremenom uvozu u Hrvatskoj, dužni su podnijeti carinsku deklaraciju za puštanje u slobodan promet tih plovila uz plaćanje carine i PDV-a.

Radi puštanja plovila u slobodan promet u Hrvatskoj, potrebno je izvršiti upis tog plovila u hrvatski registar i staviti ga pod hrvatsku zastavu. Ukoliko se taj upis izvrši do 31. svibnja 2013. godine, obračunava se PDV po sniženoj stopi od 5%.

Također se prilikom uvoza obračunava uvozna carina po stopi od 1,7% ili 2,7% na carinsku vrijednost plovila, ovisno o dužini plovila. Ova stopa snižena je s redovnih 12% ili 8%. Osim toga, na plovila s EU, CEFTA, EFTA ili turskim podrijetlom obračunava se povlaštena stopa carine od 0 %.

Dakle, potencijalni korisnici povlaštenih poreznih i carinskih stopa su fizičke i pravne osobe vlasnici plovila za sport i razonodu, koja se nalaze u postupku privremenog uvoza u Hrvatskoj i nemaju carinski status roba Zajednice.

Valja naglasiti da navedene povlastice vrijede samo do 31. svibnja 2013. Nakon 01. lipnja 2013. obračunavat će se PDV po punoj stopi od 25%.

Ukoliko se carinski i porezni status plovila ne regulira u Hrvatskoj, danom pristupanja Hrvatske EU vlasnici tih plovila bit će obvezni regulirati carinski i porezni status plovila ili u Hrvatskoj ili nekoj od država članica EU.