202001.22
Off
0

Turističko iznajmljivanje u Republici Hrvatskoj

Otkad je Hrvatska pristupila Europskoj Uniji, mnogi stranci se pitaju kako mogu drugim gostima iznajmljivati svoje kuće za odmor ili apartmane u Hrvatskoj. Osobito zato što građani Europske Unije sada mogu jednostavnije kupiti nekretnine u Hrvatskoj i što turistička industrija u Hrvatskoj jača.

Fizičke i pravne osobe mogu iznajmljivati u Hrvatskoj, pod određenim uvjetima, apartmane u kući (ako su ti apartmani njihovo vlasništvo). Građani EU i švicarski državljani nemaju ograničenja u pogledu iznajmljivanja apartmana koji su u njihovu vlasništvu. Iznajmljivači koji su državljani drugih zemalja (tzv. Trećih zemalja) moraju registrirati obrt ili trgovačko društvo u Hrvatskoj kako bi mogli pružati takve usluge. Iz toga slijedi da državljani drugih država ne smiju izravno iznajmljivati apartmane u Hrvatskoj, ali mogu započeti posao u Hrvatskoj osnivajući obrt ili trgovačko društvo čiji predmet poslovanja jest iznajmljivanje apartmana.

Prije upisa u odgovarajući registar, novi iznajmljivači, koji nisu hrvatski državljani, državljani države članice EU ili Švicarske, moraju dobiti dozvolu nadležnog ureda državne uprave kako bi mogli iznajmljivati stan. Dozvola se izdaje kada je iznajmljivač upisan kao vlasnik u zemljišnim knjigama, kada ima uporabnu dozvolu i ispunjava minimalne uvjete. Ispunjava li stan minimalne uvjete provjerava se pri pregledu stana. Ako se nekretnina proširi bez dozvole, može se izdati samo privremena dozvola pod uvjetom da je vlasnik pravovremeno podnio zahtjev za legalizaciju. Ako dozvola za iznajmljivanje nije izdana, podnositelj zahtjeva može podnijeti žalbu protiv rješenja nadležnog tijela Ministarstvu turizma.

Iznajmljivači mogu pružati sljedeće usluge:

  • smještaj u sobama, apartmanima ili kućama za odmor kapaciteta do 20 kreveta ili 10 soba
  • smještaj u kampu do 10 parcela, ali ne više od 30 gostiju istovremeno, kao i
  • doručak, puni pansion i polupansion za smještene goste

Prije nego što započnete s iznajmljivanjem kuće /stana, morate istaknuti znak s odgovarajućom kategorijom objekta. Iznajmljivači moraju registrirati goste i izdati račun za usluge koje pružaju, osim ako turistička agencija nije ovlaštena za to. Iznajmljivači mogu iznajmljivati nekretninu samostalno ili uz pomoć hrvatske ili strane turističke agencije.

Boravak u apartmanima od 15. lipnja do 15. rujna do 15 članova uže obitelji ne smatra se uslugom i stoga nije potrebno odobrenje. S druge strane, ako iznajmljivač nudi usluge turističkog smještaja kršenjem dobivene dozvole, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu do 10.000,00 kn (oko 1300,00 €).

Verwenden Sie die Online HTML, CSS, JS Tool Sammlung, um Webseiten wie ein Stück Kuchen zu machen.