201602.03
Off
0

ZAHTJEV ZA VERIFIKACIJU STARE DEVIZNE ŠTEDNJE LJUBLJANSKE BANKE

Slovensko je ministarstvo financija objavilo poziv deviznim štedišama Ljubljanske banke da od 1. prosinca 2015. do 31. prosinca 2017. godine podnose zahtjeve za povrat štenje koja im nije bila dostupna od raspada nekadašnje SFRJ.

Naime, presudom u slučaju “Ališić i drugi protiv Slovenije” Europski sud u Strasbourgu je 2014. ustvrdio da je štedišama nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH prekršeno ljudsko pravo raspolaganja imovinom i pravo na učinkovitu pravnu zaštitu jer nisu mogli do svoje štednje.

Štediše će morati zahtjeve podnositi osobno il poštom Fondu Republike Slovenije za sukcesiju, nakon čega će se provoditi postupak verifikacije njihovih zahtjeva. Sukladno slovenskom zakonu o povratu štednje od Ljubljanske banke, korisnici su fizičke osobe koje imaju tražbine s naslova neisplaćene stare devizne štednje te civilne pravne osobe koje, sukladno propisima o deviznom poslovanju SFRJ, imaju neisplaćenu staru deviznu štednju.

Na zaprimanju zahtjeva štediša radit će 30-ak službenika koji su za tu zadaću posebno zaposleni. Računa se da će prvi štediše biti podmireni u drugom kvartalu sljedeće godine. Rok za donošenje rješenja je tri mjeseca od podnošenja potpune dokumentacije pojedinog štediše. Štediše će najprije dobivati tzv. informativni izračun, a ako ne budu imali prigovora, postati će pravomoćno sudsko rješenje. Ukoliko se on složi s informativnim izračunom koji mu bude poslan i ne odluči se za dodatni upravni postupak, sredstva bi mu na osobni račun bila uplaćena u roku od 30 dana.

Već je ranije objavljeno kako će se konverzija vrijednosti depozita, koji su većinom bili u tadašnjim njemačkim markama, obavit prema deviznom tečaju koji je vrijedio 1. siječnja 1999. Što se tiče kamata, kombinirat će se tri stope: za depozite do kraja 1991. primjenjivat će se kamata koja je i bila ugovorena sa štedišama, za 1992. godinu priznavat će se stopa od šest posto, a za razdoblje nakon toga kamata će iznositi 1,79 posto godišnje.

Slovenija računa da će cijeli trošak ovrata stare devizne štednje štedišama izvan Slovenije iznositi skoro 400 milijuna eura, u što su uključeni i troškovi vezani uz verifikaciju zahtjeva. Sredstva su osigurana u proračunima za iduće dvije godine. Prema podacima Ljubljanske banke, neisplaćena glavnica s naslova stare devizne štednje u Hrvatskoj i BiH iznosi 258 milijuna eura, a samo u Hrvatskoj neisplaćenih je oko 130.000 štediša.